Орендні ставки в регіональних ТРЦ збільшилися на 6-12%

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
DSC_3534

Ринок якісних торгових площ у регіонах залишається ненасиченим, і це обумовлює низьку вакантність у вже існуючих торгових центрах, яка залишається на рівні технічної й складає 2-4%.Така ситуація також впливає збільшення розміру орендних ставок.

Про це на конференції «Ринок нерухомості: рефлексія після зміни влади чи поштовх до зростання» повідомила Катерина Весна, керівниця відділу торгових площ компанії JLL (Україна).

За словами експертки, вже існуючі регіональні об’єкти, користуючись ситуацією, що склалася, перейняли київський тренд до розширення, оновлення та реконцепції ТРЦ.

«Ставки оренди в якісних ТРЦ збільшилися на 6-12% залежно від регіону та групи товару. Найвище зростання спостерігалося серед операторів харчування, косметики та одягу», - повідомила Катерина Весна.

Максимальне збільшення ставок спостерігалося у ТРЦ City Center в Одесі, оскільки в цьому місті купівельна спроможність населення традиційно одна з найвищих. Даний об’єкт входить в список найкращих торгових центрів України за ефективністю продажів на 1 м2.

В Івано-Франківську та Вінниці за 6 місяців поточного року орендні ставки зросли в середньому на 6-10%.

«У Дніпрі ситуація унікальна: крім внутрішньої нестачі торгових приміщень, у міста є великий сусід – Запоріжжя, понад 760 000 осіб. Його жителі задовольняють потребу в шопінгу в Дніпрі, оскільки в самому Запоріжжі є лише невеликі ТРЦ з дуже обмеженим вибором брендів», - розповіла експертка.

На її думку, на збільшення вартості квадратних метрів у регіональних ТРЦ впливають 4 основні фактори: традиційний перегляд рівня орендних ставок на початку року, зростання купівельної спроможності населення, обмежена пропозиція якісних площ, а також необхідність розвитку торгових мереж.

«У II півріччі ми очікуємо активізацію розвитку регіональних торгових центрів: будуть затверджені терміни відкриття вже заявлених проектів та анонсовані нові ТРЦ. У вже існуючих об’єктах у великих містах України вакантність буде залишатися мінімальною», - підсумувала Катерина Весна.