З 1 вересня дорожнє покриття на українських трасах укладатимуть більш якісно

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
дороги

З 1 вересня цього року дорожнє покриття при будівництві та реконструкції українських трас будуть укладати більш якісно. Таким чином якість дорожнього покриття на дорогах може підвищитися в цілому на 30%. Також не буде вибоїн, тріщин і викришування.

Заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Лев Парцхаладзе пояснив, як ця нововведена технологія дозволить суттєво покращувати якість дорожнього покриття і строк служби доріг.

«З 1 вересня цього року вступили в дію нові зміни у державні будівельні норми щодо проектування доріг загального користування. Вони ввели нову обов’язкову вимогу - на міжнародних автомобільних дорогах І-ї категорії використовувати спеціальні перевантажувачі при укладанні асфальтобетонного покриття. Для чого вони потрібні? Такі перевантажувачі забезпечують додаткове перемішування асфальтобетонної суміші перед укладанням. Це дозволяє вирівнювати її температуру і склад, підвищувати щільність та рівність покриття, а отже, і якість», - зазначив він.

Парцхаладзе пояснив, що вибоїни та тріщини на дорогах здебільшого можуть з’являтися якраз через неправильне та нерівномірне укладання асфальтобетону. Тому ця технологія є дуже потрібною та актуальною. «До речі, на трасі «Дніпро-Царичанка-Кобеляки-Решетилівка», яку зараз будують, вже використовується перевантажувач», - додав заступник міністра.

Згідно зі змінами у ДБН, при влаштуванні дорожнього покриття із асфальтобетонних сумішей на міжнародних автомобільних дорогах І категорії потрібно обов’язково застосувати перевантажувач. Доцільність застосування перевантажувача на інших автомобільних дорогах визначається техніко-економічним обґрунтуванням. Перевантажувач має забезпечувати відсутність механічного контакту асфальтоукладача з автосамоскидом та примусове перемішування суміші перед подачею в асфальтоукладач.