ВДНГ можуть приватизувати та забудувати

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
VDNG

Верховна Рада України прийняла законопроект, який відкриває можливість приватизації ВДНГ. При цьому приватний власник, швидше за все, почне забудову території комплексу. Про це в своєму блозі написав генеральний директор Національного комплексу "Експоцентр України" (ВДНГ) Євген Мушкін.

Він нагадав, що 2 жовтня Верховною Радою, голосуванням у 250 голосів, у другому читанні був прийнятий законопроект №1054-1 про втрату чинності закону "Про перелік об'єктів права державної власності, які не підлягають приватизації". Це означає, що відтепер заборона на приватизацію кількох сотень державних об'єктів, які раніше не дозволялося відчужувати з держвласності – більше недійсна.

Серед державних активів, які можуть бути виставлені на продаж, в тому числі, може опинитися і Національний комплекс "Експоцентр України" (ВДНГ).

Євген Мушкін наголосив, що площа ВДНГ – 287 гектарів. Це майже на 50% більше, ніж королівство Монако. На його думку немає сенсу шукати одного ефективного власника всіх зазначених функцій для такої величезної території.

«Якщо ж приватизація ВДНГ відбудеться, хто б не став новим власником, він буде максимізувати прибуток. І це нормально, бо головною функцією бізнесу є створення доданої вартості, що виражається через прибуток. А найбільш ефективним використанням такої території міста Києва для бізнесу, нажаль, стане забудова житловою та торгівельною нерухомістю, що аж ніяк не відповідатиме смислам і стратегії цього величного місця», - написав Євген Мушкін.

Керівник ВДНГ висловив сумнів щодо можливості знайти одного ефективного власника, який після приватизації ВДНГ зможе реалізувати всі задумані смисли всупереч власним мікроекономічним бизнес-інтересам.

«Лише держава в змозі знайти різних власників для реалізації різних передбачених стратегією функцій, залишивши за собою роль архітектора та диригента цього розвитку», - впевнений керівник ВДНГ.