Номінальна вартість житла за 2-3 роки може зрости у 2 рази

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
panel

За 2-3 роки вартість житла в новобудовах може зрости у 2 рази.

Таку думку на III Residential Development Forum висловив старший партнер Юридичної фірми TOTUM Юрій Хапко.

За його твердженнями, потенційні покупці з відповідним фінансовим ресурсом, розуміють, що зараз вдалий час для придбання нерухомості.

«У 2019 році ціни на первинному ринку фактично досягли своєї мінімальної позначки. В цілому, покупцям вигідно вкладати, інвестувати з перспективою росту. Аналітики сходяться на тому, що зростання ціни буде і не тільки спекулятивне, а й в плані капіталізації. Об’єкти, які зараз можна придбати за тисячу доларів за квадратний метр, у найближчі роки коштуватимуть вдвічі дорожче», - сказав він.

Підбиваючи підсумки 2019 року, експерт зазначив, що перше півріччя характеризується тотальним очікуванням.

«Багато угод відтерміновувалися в часі, не приймались рішення з приводу придбання, інвестування, старту нових проєктів, хоча напрацювання були ще на кінець літа минулого року», - сказав Юрій Хапко.

Осінь, нова влада та активна діяльність уряду – все це, на його погляд, розворушило ринок нерухомості. Що стосується житла, воно демонструє певні темпи росту, але це умовний зріст, оскільки конкуренція збільшується, а маржинальність цього бізнесу та попит суттєво зменшуються. «Щодо ситуації в Києві, то очікувана навесні зміна влади наразі є головним гальмом для розвитку будівництва. Поки ситуація з місцевою владою не вирішена, робота виконавчих органів фактично паралізована, рішення не приймаються, відповідно все негативно позначається на ринку новобудов», - підкреслив Юрій Хапко.

На його переконання, у кінці року ринок первинного житла активується, а в 2020 році відбудуться більш-менш значні для ринку угоди, які з минулого року були «на паузі».

«Новій владі необхідно відрегулювати чіткі правила поведінки місцевої влади, потенціального забудовника та контролера процесу будівництва. При цьому, саме держава повинна стати гарантом забудовника, стосовно успішного завершення проєкту, а контролер (ДАБІ) має дійсно контролювати якість будівництва і цим допомагати, а не шкодити. Це гарантуватиме покупцеві вчасне отримання проінвестованого ним житла», - підсумував Юрій Хапко.