Нацбанк констатує підвищення доступності привабливості житла

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
нацбанк

В Україні спостерігається високий та сталий попит на житло. Про це йдеться у грудневому фінансовому звіті Національного банку України.

Аналітики нацбанку вказують на те, що у І–ІІІ кварталах 2019 року в Україні зареєстровано на 4.9% р/р більше угод купівліпродажу житла. «Значна частка квартир, що продаються на первинному ринку, розташовані в об’єктах, запланованих до введення через щонайменше два роки. І хоча в довгостроковій перспективі попит зростатиме, у другому півріччі зміцнення гривні дещо його скоротило. Покупці житла, що мають валютні заощадження, подекуди відкладали в часі рішення купівлі житла в очікуванні зростання курсу долара США», - зазначають у НБУ.

У Нацбанку зазначають, що гривневі ціни на нерухомість тривалий час залишаються стабільними – нове житло подорожчало лише на 1% за останні 12 місяців та на 7% з вересня 2016 року. Проте в реальному вимірі з урахуванням інфляції вартість житла за останні роки спадає, що свідчить про більш стрімкий ріст нової пропозиції порівняно з попитом.

Завдяки зростанню доходів населення, показники Priceto-income, який розраховується за формулою: ціна кв. м х стандартизована площа квартири / середня річна заробітна плата та Price-to-rent, що розраховується за формулою: ціна купівлі кв. м / ціна оренди кв. м., рекордно низькі за останні десять років. Більше того, за показником Price-to-rent Україна посідає одну з найнижчих позицій у Європі, що створює передумови для подальшого зростання попиту. Тривале зростання собівартості будівництва за практично незмінних цін негативно вплинуло на прибутковість забудовників. Зокрема, заробітна плата в будівництві у вересні 2019 року зросла на 18.3% р/р, ціни на будівельно-монтажні роботи зросли на 6.4% р/р. Збереження цього розриву, на думку аналітиків НБУ, може змусити забудовників піднімати ціни, щоб залишатися прибутковими.