Більшість українських банків остерігається іпотеки

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
43742985755_f1cf6e70ff_k

Більшість українських банків усе ще остерігається іпотеки: 92% нових іпотечних кредитів надає лише третина банків. Нові кредити припадають переважно на вторинний ринок нерухомості, а кредитування нового житла за партнерськими програмами стрімко вповільнюється.

Про це свідчить щорічне опитування банків про умови іпотечного кредитування, проведене Національним банком України, результати якого оприлюднені у Звіті про фінансову стабільність за грудень 2019 року.

В НБУ звернули увагу на те, що наразі умови іпотечного кредитування в Україні досить консервативні. В міру того, як якість нової іпотеки поступово поліпшується, банківські очікування темпів відновлення іпотеки стають усе більш оптимістичними.

«Банки-респонденти надавали кредити сталими темпами: в середньому їхній іпотечний портфель щокварталу поповнюється на 620 млн грн. Річні видачі банків-респондентів становлять близько 25% від існуючої заборгованості фізосіб за іпотечними кредитами. За перші дев’ять місяців 2019 року опитаними банками було надано на 6.9% нових іпотечних кредитів менше, ніж за відповідний період торік. Переважна більшість нових іпотечних кредитів (71.7% за 9 міс. 2019 року) – кредити на придбання житла на вторинному ринку. Отже, структура суттєво змінюється: ще три роки тому їх було 28.5%. Пропорційно зменшується і частка кредитів за партнерськими програмами з девелоперами», - зазначили аналітики Нацбанку.

Як зауважили в НБУ, під час проведення опитування у вибірці було 24 банки, які активно працюють з іпотекою.