Частка будівництва у ВВП України складає лише 2,6%

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
буд-галузь

Частка будівництва у валовому внутрішньому продукту української економіки поступово зростає, але сягнула лише скромні 2,6%. Такі дані за період IV кв. 2018 - III кв. 2019 оприлюднив на своїй сторінці у Facebook заступник міністра розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства Сергій Ніколайчук.

Порівнюючи оприлюднений показник з іншими країнами, заступник міністра зауважив, що вітчизняному будівництву ще є куди рости. «Наприклад, у Китаї та Польщі, за результатами 2018 року частка будівництва у ВВП була майже втричі більшою та лише трохи не дотягувала до 7%. А в середньому по 28 країнам ЄС цей показник становив майже 5%», - зазначив він.

Таке помітне відставання від інших країн, на думку посадовця, є ще одним переконливим свідченням недоінвестованості української економіки.

«Одночасно, це і ознака високого потенціалу галузі – адже, фокус влади на інвестиціях, проекти із відновлення кредитування (МСБ, іпотека, під купівлю землі фермерами тощо), запуск ринку землі, реформа ринку праці, фінансування доріг і іншої транспортної інфраструктури мають стати потужними стимулами реалізації потенціалу будівельної галузі. Тому, з високою ймовірністю можна очікувати на продовження зростання будівництва високими темпами і збільшення ваги галузі в якості драйвера економічного зростання», - написав Сергій Ніколайчук.