У Києві розвивають розумну електромережу

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
дтек

Нові й модернізовані енергооб’єкти, smart-технології, сучасний клієнтський сервіс та покращена якість електропостачання. ДТЕК Київські електромережі презентував План розвитку столичних електромереж до 2024 року. Енергетики прагнуть забезпечити зростаючі потреби киян в електроенергії та підвищити надійність енергопостачання столиці. Для реалізації планів потрібно вкласти 8,8 мільярда гривень за п’ять років.

Про це повідомила прес-служба ДТЕК Київські електромережі.

«Наш фокус – цифровізація управління інфраструктурою електричних мереж, підвищення надійності електропостачання та якості обслуговування клієнтів. За прогнозами компанії, до 2024 року споживання електроенергії в Києві зросте орієнтовно на 9%. Щоб відповідати зростаючим потребам побутових клієнтів та бізнесу, ми будуємо нові об’єкти та модернізуємо існуючі, впроваджуючи технології Smart Grid», – зазначив генеральний директор ДТЕК Київські електромережі Маріс Куніцкіс під час презентації, яка відбулася 6 лютого в Академії ДТЕК.

Планом розвитку енергетичної інфраструктури Києва передбачено, що до кінця 2024 року в столиці побудують 4 нові великі підстанції 110-10 кВ: Одеська, Лук’янівська, Брест-Литовська, Кабельна Нова. Побудують 51 кілометр ліній електропередач 110-35 кВ, реконструюють 1 753 кілометри мереж та 231 енергооб’єкт.

Сьогодні обладнання 64 високовольтних підстанцій керується дистанційно. В результаті реалізації проєкту цифрове управління буде встановлено на 4 261 об’єкті низької та середньої напруги. Це дозволить дистанційно керувати мережею на кожній вулиці та оперативно реагувати на аварійні ситуації, а отже, підвищить надійність енергосистеми.

Отримані з автоматизованих об’єктів дані оброблятиме оновлений програмний диспетчерський комплекс SCADA. Він, аналізуючи інформацію, зможе не тільки допомагати керувати мережею, а й прогнозуватиме можливі аварійні ситуації та пропонуватиме варіанти вирішення. Що значно підвищить якість енергопостачання.

Сьогодні цифровізація торкнулася кожного десятого киянина. Проте вже за 5 років розумний лічильник працюватиме у кожного третього. Такі прилади позбавлять клієнтів від потреби передавати покази споживання та допоможуть заощадити.

Діджиталізуються й ремонтні підрозділи ДТЕК Київські електромережі. Вже навесні цього року їх роботою почнуть управляти за допомогою smart-комплексу «Мобільні бригади». Це, за прогнозами енергетиків, на 15% зменшить час ліквідації аварій, пришвидшить на 30% виконання заявок клієнтів.

Докорінних змін зазнає клієнтський сервіс. Компанія фокусується на розвитку онлайн-каналів обслуговування. Зокрема, минулого року запустили клієнтський портал, на якому вперше стала доступна карта планових відключень, а у 2020 році з’являться чатбот та мобільний додаток.

«Завдяки реалізації наших планів ми здійснимо якісний стрибок у надійності, оперативності та сервісі. Клієнти отримають більш стабільне електропостачання, а місто – фундамент для створення Smart City», – підсумував очільник ДТЕК Київські електромережі.