Експерт: для вирішення проблеми недобудов потрібен реєстр постраждалих інвесторів

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
me3.com.ua

Для ефективного вирішення проблеми недобудов необхідний Державний реєстр постраждалих інвесторів.

Таку думку висловив керівник проектів компанії Perfect Group Олексій Коваль під час громадського узгодження тексту Меморандуму між компаніями Perfect Group, Citex Development і постраждалими інвесторами замороженого об'єкта за адресою: вул. Сім'ї Кульженко, 22 в Облонському районі Києва.

За його словами, на сьогоднішній день, за різними оцінками, кількість постраждалих покупців на первинному ринку житла перевищує 200 тис. чоловік. Разом з тим, як вважає Олексій Коваль, тільки у 70% з них є документальне підтвердження здійснених інвестицій в покупку квартир.

«На сьогоднішній день великою проблемою для добудови заморожених будинків є те, що покупці не можуть документально підтвердити, що є інвесторами в той чи інший об'єкт. Саме тому вкрай обхідно створити державний реєстр всіх постраждалих інвесторів, що, з одного боку, зробить передачу квартир більш прозорою і зрозумілою, а, з іншого, - девелоперські компанії більш охоче будуть «входити» в реалізацію довгобудів. Адже їх основним завданням стане не врегулювання питань з постраждалими покупцями, а саме сам процес і якість будівництва», - сказав експерт.

Він також звернув увагу на те, що прийняття закону, який би регулював питання завершення довгобудів, повинен враховувати не тільки права постраждалих інвесторів, а також інтереси девелоперів, які беруться завершити незакінчені проекти (різного роду преференції у вигляді, наприклад, надання ділянок під будівництво, забезпечення підключення до інженерних мереж і т.д.). Крім цього Олексій Коваль вважає, що в такому законі повинен бути прописаний досить жорсткий механізм, який би звів до мінімуму появи довгобудів в майбутньому.

«Закон повинен не просто вирішити питання постраждалих інвесторів. У ньому повинні міститися норми, які б звели до мінімуму таке явище, як довгобуди», - зазначив Олексій Коваль.

Однією з таких норм, на думку експерта, може стати законодавче закріплення понять «довгобуд» і «недобуд» виходячи з виконання забудовників задекларованих термінів будівництва, наявності всієї дозвільної документації на будівництво, а також взятих зобов'язань перед інвесторами.

У свою чергу керівник з розвитку проектів компанії Citex Development Дар'я Бедя розповіла, що згідно із запропонованим Меморандумом з інвесторами замороженого об'єкта по вул. Сім'ї Кульженко, 22, девелопери зобов'язуються добудувати заморожені будинки, які стануть складовою частиною майбутнього багатофункціонального комплексу POLARIS Home & Plaza. Також буде створено робочу групу з представників девелоперів, компанії-землекористувача і постраждалих інвесторів, яка буде вести контроль за якістю і дотриманням термінів будівництва.

Крім цього, Меморандум передбачає укладення індивідуальних договорів з кожним потерпілим інвестором, за яким вони зможуть оформити право власності на квартиру.

«За 2 місяці ми провели ретельну роботу з підготовки механізму передачі квартир постраждалим інвесторам. На даний момент, за попередніми оцінками їх кількість 226 осіб, але буде проведена інвентаризація кожного раніше укладеного договору для складання точного реєстру постраждалих. На жаль, ми зіткнулися з тим, що у деяких інвесторів відсутня частина підтверджуючих документів, які б в повній мірі надавали їм право на квартиру. Однак після ретельної перевірки таких покупців (чи дійсно вони є інвесторами), керівництво компаній прийняло принципове рішення: при виникненні спірних питань вони будуть вирішуватися на користь інвесторів», - зазначила Дар'я Бедя.

Очікується, що в узгоджений текст Меморандуму буде підписаний в першій половині березня. А протягом 4-6 місяців будуть підписані всі договори права власності з постраждалими покупцями.