Фонд енергоефективності позитивно вплине на будівельний ринок

Подписывайтесь на Telegram канал МЕтры
Zubko2Затвердження Кабінетом міністрів України концепції Фонду енергоефективності  - це дуже серйозний сигнал на ринок – виробникам будматеріалів, енергоаудиторам, енергосервісним компаніям. Про це, як повідомляє Прес-служба Мінрегіону, заявив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

«Виробництво не можливо прискорити за один день. І компанії, які можуть надавати послуги з енергосервісу – встановлення лічильників, утеплення, тощо, за день не підготуєш. Також – це сигнал міжнародним фінансовим організаціям, що проект уже розпочинає роботу, що Уряд ухвалив документ, який є його «дорожньою картою», – підкреслив Геннадій Зубко.

Він зазначив, що до кінця року необхідно прийняти законодавство, щоб уже з наступного року закласти кошти у держбюджет на фінансування Фонду енергоефективності. «І щоб наші партнери – ЄС і німецький Уряд, у яких є своя погоджувальна процедура, також передбачили у своїх витратах кошти на співфінансування Фонду», – зазначив Геннадій Зубко.

Український ринок енергоефективності оцінюється приблизно у EUR 35-40 млрд. Це питання модернізації житлового сектору, соціальних об'єктів та теплопостачальних організацій. У цих трьох напрямках потрібно впроваджувати енергоефективність.

За словами Геннадія Зубка, в Україні сьогодні налічується близько 100 тис. багатоповерхівок, а модернізації підлягають 75-80 тис. І ще приблизно 7 млн. домогосподарств, які проживають в індивідуальних будинках як в містах, так і в сільській місцевості.

«Близько двох третин витрат на термомодернізацію, або близько EUR 25 млрд, стосуються житлового сектору. Ми розраховували, що щорічно потрібно вкладати 3-5 млрд. грн. мінімум у заходи з енергоефективності для того, щоб активно просуватися. Потрібно запустити цей ринок, щоб мати ефект у перші три роки», - наголосив Геннадій Зубко.