Количество сделок на вторичном рынке недвижимости увеличилась в среднем на 5-7%

Подписывайтесь на Telegram канал МЕтры


За 4 місяці 2021 року, порівняно з аналогічним періодом минулого року, кількість угод на вторинному ринку Києва збільшилася щонайменше на 5-7%.

Про це повідомив Юрій Піта, президент Асоціації фахівців з нерухомості (рієлторів) України

За його даними, в цей період у Києві на найбільш затребуване малогабаритне житло (1- та 2-кімнатні квартири площею до 50 м2) попит залишався сталим. У найбільших містах, таких, як Одеса, Львів, Харків та Дніпро, кількість угод зросла в середньому на 3-5%.

“У сегменті 3-х та багатокімнатних квартир під час квітневих локдаунів попит знизився на 10-15%, а в деяких містах і до 20%. Однак травневе послаблення карантинних обмежень сприяє реалізації відкладеного попиту. Від початку травня, порівняно з початком квітня, кількість угод, залежно від площі і локації житла, зросла на 3-5%”, - розповів експерт.

Що стосується вторинного ринку житла в передмістях, то, Юрій Піта повідомив, з другої половини квітня спостерігалося зростання попиту в межах 10-12% майже в усіх регіонах. Причому понад 40% попиту припало на приватні будинки площею 80-150 м2 на відстані до 20 км від міських меж. Залежно від розташування, якості та площі будинків, вартість таких будинків зросла до 5-6%. Проте в 85% всіх заміських об’єктів, виставлених на продаж, ціни зберігалися на рівні кінця 2020 року.

“Із січня по квітень цінова динаміка на вторинному ринку заміської житлової нерухомості була досить стабільною і прогнозованою. Найбільш популярні квартири площею до 50 м2 зросли в ціні в середньому на 3-5% залежно від локації, стану будинку, а також якості ремонту квартири”, - підкреслив він.

За прогнозами Асоціації фахівців з нерухомості (рієлторів) України, пік активності на вторинному ринку житлової нерухомості України припаде на другу половину травня та очікувано протримається до кінця червня. У цей період близько 45-50% попиту буде сконцентровано на сегменті заміської нерухомості (квартири, приватні будинки, таунхауси), до 40% потенційних покупців будуть цікавити 1,-2-кімнатні квартири в межах міст, і до 10% - квартири площею понад 70 м2.

Юрій Піта зауважив, що в період з кінця травня по липень буде реалізовано понад 90% відкладеного за час 2-х локдаунів попиту. В основному це стосуватиметься малогабаритних квартир та об’єктів заміської нерухомості.

Що стосується цін, то у найближчі місяці, на його думку, на них можуть вплинути кілька факторів: 1) геополітична напруга на кордонах країни, 2) збільшення вартості енергоносіїв, 3) загальноекономічна ситуація в країні.

Як вважає експерт, ці фактори слід сприймати, як своєрідні “запобіжники” для зростання цін. Потенційні покупці можуть розраховувати на те, що вартість у більш як 65% об’єктів, виставлених на продаж, залишатиметься стабільною, а можливі коливання не перевищать 2-3%.

“В інших об’єктах, насамперед тих, що користуються підвищеним попитом, ціни можуть зрости на 5-7%, а до кінця літа не виключено, що в сегменті 1-, 2-кімнатних квартир з огляду на стан самого житла та локацію, збільшення цін може перевищити в середньому 10%”, - підсумував Юрій Піта.

У свою чергу Валерій Рабенок, голова Білоцерківського міського відділення АФНУ, зазначив, що в Білій Церкві за період із січня по квітень 2021, порівняно з таким же періодом минулого року, кількість угод на вторинному ринку житла збільшилася на 8-10%. Основними причинами зростання продажів житла експерт вважає покращення матеріального стану населення регіону, інвестиційну стратегію покупців на подальшу здачу придбаних квартир в оренду.

“Безперечно, на активність ринку вплинули досить м’які умови цьогорічних локдаунів. Приміром, у квітні локдаун не спричинив жодних негативних наслідків. Навпаки: потенційні клієнти вже були морально готові до нового “виклику”, до того ж не було жодних штучних обмежень у діяльності ЦНАПів та нотаріусів”, - розповів Валерій Рабенок.

За словами експерта, у Білій Церкві найбільший попит спостерігається на 1-кімнатні квартири площею до 40 м2.

“Такі квартири популярні у 30-35% покупців. Насамперед це молоді подружні пари, а також батьки, що “інвестують” у своїх дітей, купуючи їм окреме житло” - сказав він.

Валерій Рабенок також звернув увагу на те, що купівля 1-кімнатних квартир часто пов’язана з попереднім продажем 3-4-кімнатної квартири через податок на нерухоме майно та надмірні комунальні платежі.

“1-квартири - це відносно невелика сплата комірного. Окрім цього, таке житло, як найбільш ліквідне, можна в подальшому здавати в оренду”, - зазначив експерт.

За прогнозами фахівця, у найближчі 1,5-2 місяці на вторинному ринку Білої Церкви варто очікувати подальшого зростання продажів житла.

“До серпня-вересня збільшення продажів квартир на вторинному ринку Білої Церкви може скласти понад 5%”, - наголосив Валерій Рабенок.

Ростислав Ганейчук, голова Волинського регіонального відділення АФНУ, повідомив, що порівняно із січнем-квітнем минулого року, цьогоріч кількість проданих квартир у Луцьку зросла майже на 10%. Головними причинами зростання кількості угод експерт вважає ускладнений виїзд за кордон, переорієнтацію капіталовкладень з комерційної в житлову нерухомість, інвестування в житло, як засіб збереження власного капіталу.
“Потенційні покупці вже оговталися до карантинних обмежень. Наразі карантин не є чинником, що стримує розвиток ринку нерухомості, як це було торік”, - розповів Ростислав Ганейчук.

За його словами, найбільший попит у Луцьку сконцентрований на бюджетному житлі. Це 1-, та 2-кімнатні в новобудовах та будинках радянської доби (так звані «чешки»), популярними також є будинки, таунхауси площею до 100 м2 в перемісті.

“Однією з причин популярності житла в передмісті є власна прибудинкова територія, рекреаційні можливості, осібний спосіб життя, при цьому ціна є співмірною вартості 3-кімнатних квартир”, - повідомив він.

На думку експерта, вартість квартир на вторинному ринку зростатиме, адже орієнтиром для продавців стане ціна житла на первинному ринку, яка за 6 місяців зросла на 15-20%.

“Завдяки державним програмам із забезпечення житлом військовослужбовців, працівників МВС та МНС збільшується попит, що веде до зростання цін. А у зв’язку з тим, що в Україні практично відсутній фондовий ринок, а банківські депозити не дають очікуваного прибутку, ті, хто має вільні кошти, воліють зберегти їх від інфляції, інвестуючи саме в нерухомість”, - резюмував Ростислав Ганейчук.

Михайло Бранд, голова Чернігівського міського відділення АФНУ, повідомив, що в Чернігові у I кварталі 2021 року, порівняно з I кварталом минулого року, кількість угод зросла в середньому в 1,5 рази. На його погляд, такі показники пов’язані з тим, що потенційні покупці стали меншою мірою зважати на карантинні обмеження.

“Люди призвичаїлися до карантину та локдаунів. Тому в цьому році ринок поволі набирає обертів, повертаючись до свого звичного, притаманного ритму”, - сказав експерт.

За його даними, в Чернігові найбільшим попитом користується малогабаритне житло, а саме 1- та 2-кімнатні квартири. Головна причина такої популярності, на думку експерта, - надмірно високі комунальні платежі, що не спонукають покупців до придбання більших за площею квартир.

Щодо подальшої ситуації на вторинному ринку нерухомості, Михайло Бранд зауважив, що в найближчі місяці ціни залишатимуться відносно стабільними.

“Можливі незначні цінові коливання, але в межах 1,5-3%. Проте, за великим рахунком, ситуація на ринку залежатиме від економічної та політичної ситуації в країні, а також від подальших карантинних обмежень”, - підкреслив експерт.

Олена Гайдамаха, голова Київського міського відділення АФНУ, зазначила, що з січня по квітень 2021 року, порівняно з аналогічним періодом минулого року, кількість угод на вторинному ринку Києва збільшилася на 10-12%. Основними причинами зростання продажів експертка вважає розвиток іпотечного кредитування, зокрема впровадження програми “Доступне житло”, а також зосередження внутрішнього потенційного інвестора на українській нерухомості.

“Частина громадян намагається вкласти наявні кошти в українську нерухомість не лише заради збереження капіталу, а ще з метою отримання прибутку. Закриті кордони під час річної пандемії лише спонукають матеріалізувати наявні статки, а не виводити капітал з країни”, - підкреслила Олена Гайдамаха.

За її словами, на даний час найбільшим попитом користується житло економ-сегменту: левова частина всіх угод, а це понад 60%, припадає на квартири площею до 50 м2. При цьому близько 80% потенційних покупців зацікавлені в придбанні житла, побудованого не пізніше 2000 року.

За прогнозами експертки, найближчими місяцями на вторинному ринку київського житла навряд чи слід очікувати якоїсь надмірної “вибухової” активності. Тому до осені зберігатиметься відносна цінова стабільність.

“До вересня не варто очікувати якихось надзвичайних обставин на ринку: кількість угод зростатиме лише на 2-3% на місяць. Відповідно коливання цін можливе в межах 3-5% залежно від попиту, локації та стану квартир”, - наголосила Олена Гайдамаха.

Ольга Архіпова, голова Одеського регіонального відділення АФНУ, розповіла, що порівняно з минулим роком вартість житла на вторинному ринку Одеси майже не змінилася. Проте найбільш затребувані 1-, 2-кімнатні квартири в новому житловому фонді з якісним ремонтом за рік подорожчали до 10-15%.

На її думку, якщо не станеться форсмажорних обставин, ринок перебуватиме в активній фазі до кінця поточного року. За її даними в Одесі обсяг продажів житла порівняно з 2020 роком збільшився щонайменше на 20%.

“Наразі можна говорити, що одеський вторинний ринок знаходиться в допандемічному стані. Ринок повністю оговтався від карантинного року”, - зазначила експертка.

Ольга Архіпова зауважила, що восени ціни на 1-, 2-кімнатні квартири в закритих якісних комплексах можуть зрости на 3-5%. Щодо вартості житла “радянської” забудови, то, посилаючись на думку одеських експертів, вона розповіла, що існує велика вірогідність зниження їхньої вартості в межах від 3%.

“В Одесі велика частка пропозиції припадає на якісні квартири, побудовані після 2010 року. Саме цей сегмент вторинного ринку користуватиметься найбільшим попитом. Переважна більшість потенційних покупців навіть не розглядають можливість придбання старих квартир у занедбаних будинках”, - підсумувала Ольга Архіпова.