В первом полугодии продажи жилья в столице увеличились. Цены - нет

Подписывайтесь на Telegram канал МЕтры


У першому півріччі в столиці України продано на 16% більше квартир в порівнянні з січнем-червнем 2015 року. Втім, в грошовому еквіваленті квартири стали більш доступні. Про це повідомляє інформаційна агенція ЛІГА.net.

Як повідомляє видання, ринок нерухомості в Києві вперше демонструє зростання з 2014 року. За перші 6 місяців поточного року в Києві продано 4 220 квартир - на 16% більше в порівнянні з аналогічним періодом 2015 року, повідомили в компанії ARPA Real Estate. У січні-червні минулого року було реалізовано 3 640 квартир, падіння до 2013-го склало 47%.

У першому півріччі 2016 роки кількість продажів квартир на первинному ринку дійсно зросла на 10-15%, розповіла керівник департаменту аналітики девелоперської компанії Інтергал-Буд Анна Лаєвська. "Один з основних факторів - це стабілізація курсу гривні, яка спостерігається протягом останніх трьох місяців", - зазначає вона. На збільшення кількості угод також вплинув і фактор сезонного попиту - до літа кількість продажів традиційно зростає, додає вона.

Для залучення покупців девелопери запускають партнерські програми з банками. Також, протягом останнього року забудовники збільшили кількість проектів, в яких продаються квартири невеликої площі, розповідає Анна Лаєвська. "Наприклад, в житлових комплексах нашої компанії з'явилися планування однокімнатних квартир площею 25-35 кв м", - говорить вона. А як зазначив президент компанії Київміськбуд Ігор Кушнір, «одинички» 28-32 кв м зараз користуються великою популярністю. Вся справа в відносно невисокій ціні: стати власником квартири в новому будинку можна за $ 20 000.

Власники житла на вторинному ринку також пішли на поступки. Віце-президент асоціації професійних управляючих Анатолій Топал каже, що зараз найдешевшу «гостинку» площею 21 кв м в спальних районах міста можна придбати за $ 20 000. "У столиці з'явилася більша пропозиція «одиничок» в «панельках» загальною площею 33-35 кв м по $ 27 000-29 000. За цю суму можна купити навіть житло з меблями ", - розповідає він. У минулому році такі пропозиції були одиничними.