В укрианских зданиях внедрят современные системы пожаротушения тонкораспыленной водой

Подписывайтесь на Telegram канал МЕтры


У затвердженому проекті змін до ДБН В.2.5-56-2014 “Системи протипожежного захисту” міститься низка сучасних рішень для підвищення пожежної безпеки, зокрема, передбачено застосування систем пожежогасіння тонкорозпиленою водою. Ці зміни будуть опубліковані найближчим часом. Про це повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Лев Парцхаладзе.

“Якщо говорити про пожежогасіння тонкорозпиленою водою - цей спосіб один з найбільш ефективних і має масу плюсів. По-перше, жодне приміщення не буде затоплене або зруйноване від надмірної кількості води при гасінні звичайними способами, а вогонь при цьому буде ефективно ліквідований завдяки спеціальному обладнанню, яке тонко розпилює воду. Також такий метод дозволяє витрачати менше води на гасіння пожежі, а, отже, і запасні резервуари води можуть бути меншими і займати менше місця. Тому ми ввели можливість використання таких систем в Україні. Це важливо для безпеки людей”, - написав Лев Парцхаладзе на своїй сторінці у Facebook.

Згідно зі змінами, проектування, монтування та підтримання експлуатаційної придатності систем пожежогасіння тонкорозпиленою водою здійснюється згідно з вимогами ДСТУ CEN/TS 14972 “Стаціонарні системи пожежогасіння. Системи пожежогасіння тонкорозпиленою водою. Проектування і монтаж”.

Крім цього, новими змінами передбачається встановлення звукової сигналізації про несправність та додаткові показники щодо готовності роботи систем протипожежного захисту. Це дозволить збільшити ефективність роботи таких систем та швидше виявляти надзвичайні ситуації та реагувати на них.

Зміни у ДБН розроблені фахівцями ВГО «Український союз пожежної та техногенної безпеки».