Верховная Рада в первом чтении приняла законопроект об отмене категорий сложности строительства

Подписывайтесь на Telegram канал МЕтры


Верховна Рада України 12 липня ухвалила в першому читанні законопроект № 4733-1 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення містобудівної діяльності», яким пропонується, зокрема, скасувати категорії складності об’єктів будівництва та змінити процедуру реєстрації здійснення будівництва та прийняття в експлуатацію об’єктів.

У висновку парламентського Комітету з питань будівництва, містобудування і ЖКГ до законопроекту перший заступник голови Комітету Дмитро Андрієвський зазначає, що проектом Закону передбачається скасування визначення категорії складності об’єктів будівництва. Натомість пропонується внесення змін до деяких законодавчих актів у сфері містобудівної діяльності, які передбачають заміну процедури реєстрації декларації на здійснення будівництва та прийняття в експлуатацію об’єктів із середнім та значним класом наслідків (відповідальності) на підставі дозволу на виконання будівельних робіт та сертифікату відповідно, а об’єктів із незначними класами наслідків (відповідальності) – на підставі повідомлення.

Як повідомляє прес-служба Держархібудінспекції, розробку даного законопроекту було ініційовано задля усунення негативних тенденцій у будівельній галузі внаслідок не до кінця продуманої лібералізації містобудівного законодавства у 2011 році. Штучний розподіл об’єктів будівництва трьох класів наслідків на п’ять категорій складності та встановлення для них різного порядку оформлення дозвільних документів, як зазначають у ДАБІ, давав недобросовісним забудовникам необмежене поле для маніпулювання під час розроблення проектів будівництва та набуття права на виконання будівельних робіт. Наслідком цього, на думку ДАБІ, є збільшення кількості проблемних забудов, поява переліку незаконних будівництв у столиці, недотримання будівельних норм, а також зростання числа ошуканих інвесторів.

Ухвалений законопроект, як наголошують у ДАБІ, усуває штучний розподіл об’єктів будівництва. Тепер будівництво об’єктів середнього і значного класів наслідків пропонується здійснювати виключно за дозвільною системою. Це встановить чіткі правила  оформлення дозвільної документації для забудовників та усуне можливості для маніпулювання містобудівним законодавством.

Одночасно запропоновані норми передбачають максимальне спрощення дозвільної системи для будівництв незначного класу наслідків, які сьогодні складають 80% від загального обсягу забудов. Забудовник подаватиме лише повідомлення та зможе приступати до будівництва наступного дня після його направлення.  Таким чином автоматично буде скасована й процедура повернення документів на доопрацювання.

Водночас, Головне науково-експертне управління, проаналізувавши проект закону, висловило до нього ряд зауважень і пропозицій, тому рекомендувало прийняти його в першому читанні за основу, але з наступним урахуванням висловлених зауважень.