Київську владу зобов’язали добудувати житловий комплекс Войцеховського на Деміївці

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
суд

У Києві шостий апеляційний адміністративний суд зобов'язав Київську міську держадміністрацію організувати роботу по завершенню будівництва житлового комплексу «Деміївський квартал» на вул. Ракетна, 24, відомого також як ЖК «Олімпійське містечко» або ЖК «Панорамне містечко».

Позов до суду подали двоє власників квартир в даному будинку, які свого часу уклали попередні договори купівлі-продажу з ТОВ «СБ ЛТД». За їх твердженням, вони не отримали квартири в зв'язку з невведенням будинків в експлуатацію і зупинкою будівельних робіт.

Як випливає з постанови, винесеного судом 30 вересня, мотивом для такого рішення послужив факт нездатності забудовника продовжувати будівництво, без додаткового залучення коштів фізичних осіб, які вже виконали фінансові зобов'язання перед замовником будівництва і отримали квартири за актом прийому-передачі.

Суд визнав протиправною бездіяльність Київської міської державної адміністрації по організації роботи, пов'язаної із завершенням будівництва житлового комплексу.

«Колегія суддів дійшла висновку про протиправність бездіяльності відповідача, яка полягає в утриманні від реалізації повноважень, спрямованих на організацію роботи, пов`язаної із завершенням будівництва житлового комплексу ЖК «Деміївський квартал», - наголошується в судовій ухвалі.

На думку суду, відповідач, тобто Київська міська держадміністрація була зобов'язана в межах повноважень здійснювати контроль за будівництвом та прийняттям в експлуатацію цього об'єкта.

«Відповідач був зобов`язаний в межах наданих йому законами та Конституцією України повноважень здійснювати контроль за дотриманням договірних зобов`язань забудовниками - ТОВ  «СБ ЛТД» та ТОВ «Укрміськбудхолдинг», за будівництвом та прийняттям в експлуатацію цього об`єкта будівництва і, оскільки у ході судового розгляду було підтверджено неспроможність забудовника продовжувати таке будівництво, організувати роботу, пов`язану із завершенням вказаного будівництва», - наголосив суд.

Посилання КМДА на відсутності механізму контролю за діяльністю приватних забудовників, на думку суду неприйнятні і не можуть служити підставою для невиконання ним передбачених законом повноважень.

Як раніше повідомляв портал МЕтри, ЖК «Деміївський квартал» (ЖК «Олімпійське містечко», ЖК «Панорамне містечко», ЖК «Панорамний») входить в 40 об'єктів, будівництво яких «Укогруп» (скандального забудовника Войцеховського) здійснювалося незаконно. З метою забезпечення збереження активів, на нього суд наклав арешт та передав в управління Нацагентству з питань виявлення, розшуку та управління активами, отриманими від корупційних та інших злочинів.