Суд скасував введення в експлуатацію скандального ЖК «Зелений замок» на Подолі

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
мирна

Шостий апеляційний адміністративний суд скасував рішення Окружного адмінсуду міста Києва про введення в експлуатацію житлового будинку «Зелений замок» по вулиці Мирна, 2/1, на столичному Подолі.

Суд наголосив, що позапланова перевірка об`єкта будівництва здійснюється після виявлення факту самочинного будівництва, що вказує на відсутність підстав стверджувати про те, що таке виявлення можливе виключно за наслідками проведення заходів державного архітектурно-будівельного контролю.

«За результатами обстеження указаної земельної ділянки земельним інспектором було встановлено, що ОК «ЖБК «Зелений Замок» фактично будує багатоквартирний одинадцятиповерховий багатоквартирний житловий будинок, що підтверджується також і фотознімками об`єкту будівництва. При цьому твердження Позивача про те, що гранична поверховість (4 поверхи) останнім не порушено, оскільки підвал, антресолі, технічні поверхи та крівля не належать до поверхів згідно ДБН 360-92** «Містобудування. Планування і забудова міських і сільських поселень», судова колегія оцінює критично, оскільки вони спростовуються наявними у матеріалах справи доказами, зокрема, фотографіями об`єкту будівництва. Крім іншого, як зафіксовано в акті обстеження земельної ділянки та свідчать відомості мережі інтернет, у житловому комплексі « Зелений Замок» здійснюється продаж 1 - 3 кімнатних квартир», - зауважили в суді.

Судова колегія дійшла висновку про невідповідність цільового призначення земельної ділянки, на якій здійснюється будівництво, фактичним намірам забудови, що є підставою  вважати об`єкт самочинним будівництвом.

«Окружний адміністративний суд міста Києва прийшов до неправильного висновку про  обґрунтованість позовних вимог з огляду на порушення порядку виявлення недостовірності даних у повідомленні і декларації, а відтак безпідставно залишив поза увагою доводи органу архітектурно-будівельного контролю про їх недостовірність», – йдеться в рішенні суду.

Як повідомляв портал МЕтри, у березні на столичному Подолі під виглядом 4-поверхового будинку ввели в експлуатацію 10-поверхову новобудову. Новобудова на вулиці Мирна 2/1, будувалася на ділянці з призначенням під індивідуальне будівництво, в зоні садибної забудови. Активісти звертали увагу на те, що будівництво відбувалося без дозвільних документів на висотне будівництво. Втім, органи влади залишили це порушення без відповідної уваги.