Мінрегіон просуває скасування пайового внеску для забудовників

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
Minregion2

В Україні необхідно якнайшвидше прийняти Закон про повне скасування для забудовників внеску пайової участі в розвиток інфраструктури населених пунктів. Таку позицію висловив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.

На думку Лева Парцхаладзе, пайовий внесок зараз вже не виконує свою головну функцію - розвиток інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури населених пунктів. Крім того, він породжує високі корупційні ризики зі сторони органів місцевого самоврядування, адже цільове використання цих коштів ніким не контролюється.

Читайте також: У Києві в 100 разів зменшили податок на землю під будівництвом багатоповерхівок

“У минулому році одним з важливих факторів, який вплинув на зростання України в Doing Business за будівельним компонентом, було зниження пайового внеску в розвиток інфраструктури. У рейтингу враховувалося, що Київ знизив ставку пайової участі до 2% (з 10%). Для позиції в рейтингу це була позитивна зміна. Але не для країни в цілому, так як при розрахунках враховуються тільки дані Києва. Якщо розглядати питання пайового внеску в масштабі всієї країни, то проблема залишається невирішеною і він продовжує діяти. Чому це проблема? Дуже просто - пайовий збір в тому вигляді, в якому був придуманий і введений, давно віджив своє і його потрібно відмінити”,- зазначив заступник міністра.

За словами заступника міністра, розмір пайового внеску розраховується на підставі загальної кошторисної вартості будівництва об'єкта, що визначається відповідно до будівельних норм, державних стандартів і правил. Так, граничний розмір пайової участі для нежитлових будівель та споруд складає 10% від загальної кошторисної вартості будівництва, для житлових будинків - 4%. При цьому, в загальному об’ємі доходів місцевих бюджетів вага пайової участі не досягає і 1%.

За інформацією обласних державних адміністрацій, протягом 2014-2017 років за рахунок пайової участі здійснювалися в основному поточні ремонти (заміна даху, вікон). В окремих населених пунктах - капітальні ремонти деяких об'єктів соціальної інфраструктури. За рахунок лише часткового залучення цих коштів були побудовані дошкільні навчальні заклади: у Вінницькій і Полтавській області - по одному, в Івано-Франківській - три. “Тобто, по факту на будівництво нових дитячих садків, шкіл та іншої інфраструктури не витрачається практично ні копійки”,- додав Лев Парцхаладзе.

На думку заступника міністра, повна відміна пайової участі дозволить не тільки унеможливити корупцію в цій сфері, а й покращити інвестиційну привабливість країни.

Довідково: У червні 2017 року у Верховній Раді було зареєстровано законопроект №6540 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо поліпшення інвестиційного клімату в Україні, який зокрема, пропонував повне скасування пайового внеску в Україні. Але у березні 2018 року його було відкликано. Втім, того ж місяця у Верховній Раді було зареєстровано інший законопроект №8124, який містить норму про скасування пайового внеску.