Зарплати будівельників впали на 14%

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

В будівельній галузі за підсумками січня 2019 року середня заробітна плата впала до рівня 8227 грн., що складає всього 85,9% порівняно з зарплатами будівельників у попередньому місяці. Такі дані оприлюднила Державна служба статистики України.

Відповідно до інформації Держстату, середня заробітна плата в будівництві залишається низькою навіть для загальноукраїнського рівня. В середньому по Україні зарплати у січні досягли рівня 9222 грн., що на 995 грн. більше ніж заробляють будівельники. Крім того, заборгованість працюючих підприємств з виплати зарплат будівельникам станом на 1 лютого перевищила 51,49 млн. грн.

Портал нерухомості «МЕтри» вже повідомляв, що через низький рівень заробітних плат спостерігається відтік будівельників за межі країни. В країні відчувається певний дефіцит кваліфікованих кадрів будівельних професій. Зокрема, за даними Держстату у четвертому кварталі 2018 року на будівельних підприємствах звільнилось 26,3 тис. працівників, натомість прийнято на роботу було лише 22,4 тис. робітників.

На думку керівників відомих будівельних компаній, щоб якось утримати робочі кадри в країні, потрібно, щоб середня зарплата будівельників була на рівні 15-16 тис. грн. Як заявляв Виконавчий директор Конфедерації будівельників України Віталій Грусевич, близько 60-70% трудових емігрантів з України складають представники будівельних професій.