Зарплати будівельників перевищили 8 тис. грн., але цього мало навіть для України

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
30

В будівельній галузі за підсумками трьох кварталів 2018 року середня заробітна плата порівняно з аналогічним періодом минулого року зросла на 24,3 % і у вересні досягла рівня 8297 грн. Такі дані оприлюднила Державна служба статистики України.

Водночас, середня заробітна плата в будівництві залишається низькою не лише порівняно з європейськими країнами. Загалом по Україні середня зарплата у вересні досягла рівня 9042 грн., що на 745 грн. більше ніж заробляють будівельники. Крім того, заборгованість  з виплати зарплат працюючих підприємств перед будівельниками на 1 жовтня перевищила 57,26 млн. грн. Через низький рівень заробітних плат спостерігається відтік будівельників за межі країни.

Портал нерухомості «МЕтри» вже повідомляв, що в країні зростає дефіцит кваліфікованих кадрів будівельних професій. Зокрема, за даними Держстату у першому півріччі 2018 року кількість вакансій у будівництві зросла на 42,8% порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Читайте також: Скасовано централізований розрахунок кошторисної заробітної плати у будівництві

На думку керівників відомих будівельних компаній, щоб якось утримати робочі кадри в країні, потрібно, щоб середня зарплата будівельників була на рівні 15-16 тис. грн.  Наразі ж, як  заявив Виконавчий директор Конфедерації будівельників України Віталій Грусевич, близько 60-70% трудових емігрантів з України складають представники будівельних професій.